Zdrowe kanapki

W ramach projektu o zdrowym żywieniu podjęliśmy w naszej szkole wyzwanie pod hasłem „Zdrowe kanapki” . Zapach szczypiorku i warzyw: sałaty, ogórka, papryczki, rzodkiewki unosił się dosłownie wszędzie. Dzieci przyniosły do szkoły pieczywo białe i razowe, warzywa, ser żółty, twarożek, wędliny. Zanim jednak usiadły do pracy pamiętały o umyciu rąk i przygotowaniu miejsca pracy.

Pomysłów było wiele. Dzieci samodzielnie smarowały, kroiły, układały produkty tworząc na kanapkach bardzo kolorowe wzory. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę przepięknie i bardzo apetycznie. Na twarzach dzieci widać było  zadowolenie. Wszyscy byli bardzo szczęśliwi.

Kolorowe, bogate w witaminy kanapki w mig znikały z talerzyków. Wykonanie kanapek okazało się niebywale ciekawą i radosną, a co najważniejsze – bardzo smaczną zabawą. Wszystkie dzieci, nawet największe „niejadki” zajadały wiosenne kanapki z ogromnym apetytem. Pamiętajmy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie.

H.M